ZEIST – Tuinvogels tellen. Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari aanstaande houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling.
Door een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon te tellen help je mee aan het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland.
Zet de voedertafel klaar, hang de vetbollen op en tel 30 minuten mee en meld de resultaten op www.tuinvogeltelling.nl.

Tuinvogels tellen

Dit artikel is verzorgd door Vogelbescherming Nederland

huismus
huismus

Vogels herkennen

Vind je het moeilijk om vogels te herkennen en dus tuinvogels tellen? Op de site van de Vogelbescherming staat een overzicht van de meest voorkomende vogels. Inclusief tips om ze uit elkaar te houden. I

In het weekend zelf is Vogelbescherming bereikbaar via Twitter, Facebook, Instagram, mail (info@vogelbescherming.nl) en telefoon (030-6937799).
Ambassadrice Camilla Dreef -bekend van onder andere Binnenstebuiten- zal tijdens de Tuinvogeltelling een aantal keer live uitzenden via Facebook en Instagram, om zo een kijkje achter de schermen te geven en vragen van tellers te beantwoorden.

Vogels voeren

Als in de winter minder voedsel in de bossen en weilanden beschikbaar is, trekken vogels naar de tuinen om daar op zoek te gaan naar eten. Met een vetbol -zonder netje, want daar kunnen ze in verstrikt raken- een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel help je de tuinvogels al enorm.
Wie goed voert, ziet daardoor meer vogels in de tuin. Uit de Tuinvogeltelling blijkt dat in een tuin waar voedsel te vinden is, gemiddeld 8 vogels meer gezien worden.

vogels tuin
roodborstje

Pimpelmezen

Dit jaar wordt de Tuinvogeltelling voor de 17e keer georganiseerd. Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en vink. De merel kelderde twee jaar geleden voor het eerst sinds de start van het tuinvogels tellen in 2001 buiten de top 3. De verwachting is dat de merel dit jaar weer in de top 3 zal staan. Dit jaar lijken er ook veel pimpelmezen en gaaien in ons land te zijn. 

Uitslag tuinvogels tellen

Zondag 26 januari, aan het einde van de middag, maakt Vogelbescherming de voorlopige top 10 bekend. Op maandag 27 januari zijn de definitieve resultaten bekend. Vorig jaar deden ruim 77.000 mensen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling.

vogels tuin
pimpelmees

Lees over de top 10 tuinvogels tellen van vorig jaar dit bericht op GroenVandaag:
Huismus meest getelde vogel bij de Tuinvogeltelling

Foto-credits introfoto: Jelle de Jong.
Overige foto’s: Vogelbescherming Nederland.