HILLEGOM – Schaduwplekken in de tuin hoeven niet saai of eentonig te zijn. In de schaduw bloeien juist de mooiste vaste  schaduwplanten. Als je je er een beetje verdiept in dan kom je al snel tot de conclusie dat er verrassend veel mogelijk is.

 

Schaduwplanten

Schaduwtuin of schaduw in de tuin?
Heb je een schaduwtuin of schaduw in de tuin? Wat is eigenlijk het verschil? In een echte schaduwtuin schijnt de zon maximaal twee uur per dag. Maar schaduw in de tuin is wat anders. Vaak gaat het hier niet om diepe schaduw, maar om schaduw door omringende bebouwing of hoge beplanting. Meestal schijnt de zon er een aantal uren per dag. Bij vier uur zonneschijn per dag is er sprake van halfschaduw. Gelukkig zijn er genoeg vaste planten die vol overtuiging schaduwrijke plekken laten stralen. Veel vaste planten voelen zich als een vis in het water op vochtige, koele schaduwplekken.

Top 10 schaduwplanten

1. Monnikskap (Aconitum)
2. Longkruid (Pulmonaria)
3. Elfenbloem (Epimedium)
4. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
5. Gebroken hartje (Dicentra)
6. Kerstroos (Helleborus orientalis)
7. Varen (Polystichum)
8. Hartlelie (Hosta)
9. Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera)
10. Salomonszegel (Polygonatum)

Bron: iVerde

 

schaduwplanten

monnikskap

schaduwplanten

longkruid

schaduwplanten

elfenbloem

schaduwplanten

kruipend zenegroen

schaduwplanten

gebroken hartje

 

schaduwplanten

kerstroos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

schaduwplanten

varen

schaduwplanten

hartlelie

 

schaduwplanten

vergeet-me-niet

schaduwplanten

salomonszegel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitgelicht
Een taaiere plant dan de elfenbloem (Epimedium) kun je bijna niet bedenken. Ondanks zijn tere bloempjes en schattige naam is deze wintergroene plant niet van zijn stuk te brengen. De salomonszegel (Polygonatum multiflorum) is ook een fraaie aanwinst voor droge, donkere plekken.

 

Tips
-Door het toevoegen van humusrijk materiaal (compost) houdt de droge grond vocht en voedsel vast en gedijen de planten beter.
-Het afdekken van de droge bodem met een mulchlaag van organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of boomschors is belangrijk om verdamping te beperken.

In de winter wil je natuurlijk ook dat je tuin er gezellig uit ziet. Door varens, siergrassen en wintergroene bodembedekkers te planten voorkom je kale plekken en blijft je tuin het hele jaar vrolijk. Er is te veel keus om op te noemen. Kijk eens op www.perennialpower.nl, daar vind je de mooiste planten voor schaduwrijke plekken.