OEGSTGEEST – Sneeuwklokjes. Zodra het nieuwe jaar begint, staan de sneeuwklokjes in de startblokken om te groeien en bloeien. Het zijn de eerste bloemen in de tuin die een sprankje lentegevoel brengen, terwijl het nog bibberkoud is. Wil je dat ook? Plant ze dan nu.

Het sneeuwklokje bloeit als eerste in de tuin. Terwijl er nog sneeuw in de tuin ligt, groeien vanaf januari de eerste spruiten boven de grond, gevolgd door de sneeuwwitte bloemetjes. Wat mensen vaak niet weten, maar wel voelen, is dat het sneeuwklokje symbool staan voor hoop, ontwaken en lenteverwachting. Ze geven dan ook een heerlijk vooruitzicht naar het voorjaar.

 

sneeuwklokjes

 

Sneeuwklokjes

Hoop

Sneeuwklokjes worden in de volksmond ook wel ‘vroegopjes’ genoemd. Maar de officiële naam is veel chiquer: Galanthus. Deze naam komt van de Griekse woorden ‘gala’, dat melk betekent, en ‘anthos’, wat staat voor bloem. Er bestaan meer dan 75 soorten, maar de twee belangrijkste soorten zijn Galanthus nivalis en Galanthus elwesii.

 

Bolletjes planten

Ook genieten van de eerste bloemen in de tuin? Plant deze beauty’s dan nu in de tuin. De kleine bloembolletjes plant je drie keer zo diep als de hoogte van het bolletje. Ze groeien ook prima in het gras. Daarmee maak je het gazon feestelijk, tot de eerste maaibeurt. Meer weten over sneeuwklokjes? Bekijk dan deze video.

 

[youtube id=”vnh67_AxuXE” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”?rel=0&controls=0&showinfo=0″ class=””]

 

Leuke weetjes

– De bloem van het sneeuwklokje lijkt wit, maar is eigenlijk kleurloos. Wanneer je in een bloemblaadje knijpt, wordt deze transparant. De luchtbelletjes die het licht weerkaatsen, zijn dan namelijk verdwenen.
– Wist je dat sneeuwklokjes naar honing ruiken? Deze geur komt van insecten die stuifmeel verzamelen van de bloemetjes.
– Sneeuwklokjes kunnen zelf warmte produceren, tot wel 10 °C. Dit zorgt ervoor dat eventuele sneeuw rondom de bloem smelt.
– Het sneeuwklokje is een echte verwilderingsbol. Ieder jaar groeien er meer bolletjes en dus meer bloemetjes bij.

Lees ook Zo gewoon is het sneeuwklokje niet.

Meer informatie zie ook www.bulb.com.

Foto-credits Ibulb.