HILLEGOM – Groenblijvende bodembedekkers maken je tuin groen, gezond en gezellig. En onkruid krijgt minder kans in de tuin. Dat betekent: weinig wieden, veel genieten.
Van nature groeit kale grond razendsnel vol met onkruid. Met bodembedekkers kun je dat grotendeels voorkomen. Het zijn sterke vaste planten die tezamen een dik groen plantentapijt vormen, waardoor onkruid geen licht en ruimte krijgt om te groeien. ‘s Winters sterven de planten bovengronds niet af, zoals andere laagblijvende tuinplanten. Hierdoor ziet je tuin er het hele jaar aantrekkelijk uit.

 

Bodembedekkers

Groenblijvende bodembedekkers

Geranium cantabrigiense ‘Biokovo’

Groenblijvende bodembedekkers

Vinca minor

 

 

Een tuin met veel groenblijvende bodembedekkers is mooi én functioneel. Dankzij groen minder wateroverlast bij hoosbuien. Planten zorgen daarnaast voor schone lucht en verkoeling in de zomer. En groen is ook nog eens goed voor je; we zoeken niet voor niets de natuur op als we willen ontspannen.

 
 

Strak

Met groenblijvende bodembedekkers kun je strakke plantvakken maken die er grafisch uitzien en weinig onderhoud vragen. Vul elk plantvak met een sterk soort, bijvoorbeeld de maagdenpalm (Vinca minor), een van de bekendste groenblijvende bodembedekkers. Andere sterke zijn goudaardbei (Waldsteinia ternata) en elfenbloem (Epimedium).

Groenblijvende bodembedekkers

Epimedium grandiflorum ‘Lilafee’

Groenblijvende bodembedekkers

Phlomis russeliana

 

Mix & Match

Je kunt met deze vaste planten naar hartenlust combineren, weven en mixen. Laat bijvoorbeeld klimop (Hedera) en maagdenpalm (Vinca major) door elkaar heen groeien. Ook met brandkruid (Phlomis russeliana) kun je volop experimenteren. Voor een natuurlijke uitstraling kun je er verwilderingsbolletjes tussen planten, zoals sneeuwklokjes en narcissen.

 

 

Groenblijvende bodembedekkers

Carex morrowii ‘Variegata’

TIPS tegen onkruid

-Begin onkruidvrij
-Maak de grond goed los en haal al het onkruid weg.
-Plant vervolgens.
-Voeg compost of organische mest aan de grond toe voor een goede start.

Ook siergrassen zijn groenblijvende bodembedekkers, zoals Japans bosgras (Hakonechloa macra), zegge (Carex morrowii en Carex oshimensis ‘Evergold’). Deze vaste tuinplanten zorgen voor dynamiek in de tuin, elk zuchtje wind zet de grassen in beweging.

 

 

Kijk voor meer inspiratie en tips op www.perennialpower.eu.